Çocuk ve Kitap - ANNE BEBEK

Çocuk ve Kitap

Aslında içinde dünyaları barındıran bir başlık. Çocuk belli zamanlarda kitap okumaya teşvik edilmelidir.  Ama şu da vardır ki ebeveynlerin yapmadığı bir şeyi çocuktan beklemek yanlış olur.  
Çocuğunuzun sürekli kitap okuması yönünde baskı yapıp, eğer anne ve baba olarak bu yönde bir eğilim göstermiyorsak bu iki yüzlülük olur. Çünkü çocuklar ilk olarak anne ve babayı örnek alırlar. Eğer anne babada hoşa gitmeyen bir davranış varsa bu zamanla çocuğa sirayet eder. Çocuğunuzda ki davranışlar hoşunuza gitmiyorsa öncelikle kendinizi daha sonra çevrenizi kontrol etmelisiniz. 
Yani ebeveyn olarak biz tv izliyor ama çocuğumuzdan tv izlememesini, kitap okumasını istiyorsak örneklik açısından çelişki oluşturur. Çocukta doğası gereği bunu sorgulayacaktır. 
 Tabi ki tv izlemeyin demiyorum( aslında tv izlemeyin).  Ama bunun bir ölçüsü olduğuna inanıyorum. Mesela çocuktan kitap okumasını istiyorsak, televizyonu kapatın, mümkünse çocuğunuzla birlikte okuyun. O an siz müsait değilseniz veya okumak istemiyorsanız birlikte okuyamayacaksanız bunu çocuğunuza açıklayın. Tabi bu durum çocuğa sadece kitap okuma alışkanlığı kazandırma sürecinde geçerli olduğunu düşünüyorum. 
mesela benim annem hiç kitap okumazdı, hatta benim okuma yazması bile yoktu ama bizim kitap okumamız için gereken hassasiyeti gösterirdi. Yani bir nevi çocuk ailenin ayak izini takip eder. 

Çocuk eğitiminde ve kültür seviyesinin gelişmesi için kitapla haşır, neşir edilmelidir. Gelişen yüzyılımızda artık bebekler için bile kitaplar bile bolken, okuma yazma bilen çocuklarımız için kitaplar deryadır. 

Bence çocuğa kitap alışkanlığı kazandırmanın bir diğer yolu ona aldığımız kitaplar için çocuğun duygu dünyasını destekleyecek bir kütüphane oluşturmak olabilir. Kocaman bir kitaplığa gerek yok. 2'li raflar, bir masanın kenarı, bir sehpanın üstü bile yeterli gelebilir. 
Çocuk bunun kendine ait olduğunu bilince daha özgüvenli olacağını düşünüyorum. Çocuklar kütüphanenin kazandırdığı o güzel atmosferi büyüyüp yetişmesi onun geleceğini olumlu yönde etkiler. 

Hasan el-Benna bir eserinde evde kurulacak bir kütüphanenin faydasını şöyle anlatmaktadır:
'' Basit veya kitap sayısı az da olsa evde bir kütüphane oluşturmanın gerekliliğini ifade etmek  istiyorum. Bu kitaplar, islam tarihi, islam alimlerinin ve büyüklerinin biyografileri, islami yolculuklar ve fetihleri konu alan kaynaklar olmalıdır.  Sağlık için eve bir ecza dolabı  nasıl gerekliyse akıl ve düşüncenin ıslahı için de islami bir kütüphane kaçınılmazdır. Magazin hayasız ve ahlaksız basın yayın karşısında çocuklarını bunlardan baskı ve tehditle engelleme yerine( çünkü böyle bir yöntem onların merak edip daha çok yönelmelerini beraberinde getirir) onları iyiye güzele yönelten faydalı kitap dergi ve gazetelere yönlendirilmelidir.

0 yorum: