Nisan 2017 - ANNE BEBEK
Çocuklarda Duygusal Dünya

Duygu gelişmekte olan çocuğun dünyasında geniş bir yer tutar. Ona kimlik kazandırır ve ruhunu olgunlaştırır. Çocuklarımıza verdiğimiz duygular dengeli olmalıdır. Aşırı duygu çocuğu şımarık, zayıf, azz duygu ise çocuğu katı, sert bir insan haline getirir. Duygusal yapı çocuk ruhunun olgunlaştırılmasında önemi büyüktür.
Duygunun temel kaynağı anne babadır.
Evladınıza erdiğiniz sıcak duygu çocuğunuzun sizi sığınak olarak görmesini sağlar.


                                                                                           Çocuklara Merhamet Göstermek

İlk öğrendiğimde bana çok ilginç gelmişti lakin evladınızı öpmenin tesiri çok büyükmüş. Mesela çocuğunuz öfkeli veya heyecanı ( halk arasında yaramazlık) hiç dinmediği anlarda sükûnete kavuşturuyor. Öpmek çocuğun kalbini sevgi ile doldurur. Onun kalbinin içini açar ve çevresine karşı duyarlı olmasını sağlar. Evladı öpmek bir merhamet göstergesidir.
Ebu Hureyre(ra) anlatıyor: Peygamber (sav) Hz. Ali'nin oğlu Hasanı öpmüştü. Derken Akra b. Habis;
''Benim on çocuğum var, onlardan hiçbirisini öpmedim, dedi. Bunun üzerine Peygamber (sav):
''Merhamet etmeyene merhamet edilmez buyurdu.''
Çocuklar aslında birer merhamet timsalidir. Onların dünyasına girip azıcık incelediğimizde, kendinden yaşça büyük insanlara oranla nasıl merhamet ettikleri görülecektir.
Eğer bir işin varken çocuğun seni ısrarla rahatsı ediyor veyahut sürekli çağırıyorsa biz yetişkinlein ilk önce sinirleri devreye giriyor ve sonuç olarak ya çocuğumuzu azarlıyoruz ya da hırpalıyoruz. Aslında tam da bu an da sinirlenmeyip çouk olduğu için merhamet göstersek onunla neden bunu yaptığını konuşşak sorunu çözüme ulaştırmış olucaz. Ben bu şekilde 1,5 yaşındaki kızımla aramdaki sorunları çözebiliyorum. Evet belki o konuşamıyor ama bu demek değil ki benim konuştuğumu da anlamıyor.
Gayet iyi anlıyor, işine gelirse problemimiz çözülüyor gelmezse de unutturma çalşıyorum.


Çocularla Oyun Oynamak

Aslında bu başlı başına ayrı bi konu ama burda da merhametin bir göstergesi olduğu için bahsetmek istşyorum . Çocuk dünyasının neredeyse %70 oyundur. Sabahın  erken saaatlerinden gece yarılarına kadar, hastayken, sağlıklıyken  yani hemen hemen her an onlar için oyundur.
Oyun çocukların en tabi hakkıdır  ve anne-babanın çocuğuyla oyun oynaması merhamettendir. Çocuğunuzla oynadığınız 25-30 dakikalık bir oyun onun duygu dünyasını besler.
Onunla birlikte oynamaanız yani çocuklaşamnız hem onu mutlu eder hem de anne ve babasıyla verimli vakit geçirmiş olur.
Cabir(ra) anlatıyor: Resulullah sav ile bereaberdik. Derken yemeğe davet edildik. Giderken gördük ki Hüseyin çocuklarla birlikte yolda oynuyor. Hemen  Peygamber (sa) insanların önüne geçti. Sonra (Hüseyini kucaklamak için) kollarını açtı. Çocuk ise yakalanmamak şuraya buraya kaçamaya başladı. O esnada Resulullah (sa) çocukla gülüşüyordu. Niyhayet onu yakaladı ve bir elini çocuğun çenesinin altına diğe elini ensesine koydu. Çocuğa sarılarak öptü ve şöyle dedi; 'Hüseyin bendendir, bende ondanım. Kim onu severse Allah da onu sevsin. Hasan ile Hüseyin torunlardan iki torundur.'



İslam çocuk eğitimine çok büyük önem vermektedir. Çünkü her çocuk İslam için çokça kıymetlidir. Bizlerin yerini alacaklar belki de bizlerden kat be kat başarılı olacaklardır.
İslam çocuğun daha ana rahmine düşmeden önce onun ruhunu korumak adına önlemler almayı öğütlemiş ve temiz neslin ortaya çıkması için bir çok seçenek sunmuştur. Bizler çocuk eğitimi konusunda genelde batılı kaynaklara başvuruyoruz. Oysa ki Allah ve Rasulune danışsak, daha verimli sonuçlar elde edeceğiz.
 Çocuklar bize Alla'ın birer armağanı ve nimetidir.

Bizler çocukları eğitirken Peygamber sav'in metodunu örnek almalıyız. Anne ve baba olarak bizler çocuklarımız üzerind birer eğitimcileriz.  İslama göre başarılı bir eğitimcinin vasıfları vardır.
*Yumuşak  olmak, sertlikten uzak olmak
Bu bir çok anne için zor olan bir durum. Zira anneler üzerlerinde bulunan sorumlulukların ağırlığı sebebiyle gün boyu hem çok yorulluyor hemde tahammül süresi azalıyor. Öncelikle şunu söylemek isterim ki biz türk hanımlar olarak kendimizi ev işine yemeğe blaşığa çamaşıra vaktimizin hepsini veriyoruz. Hiç yapmayalım demiyorum fakat gü içinde bu dünalık işlere ayırdığımız vakitleri azltalım. Ev düzenimiz için bir program yapalım. Bu ev hanımlığı yoğunluğu hem evlatlarımıza vakit ayırmamaya hemde sırf düzenlediği ev dağıldı diye onları azarlamamıza kimi zamanda hırpalamamıza sebep oluyor.
Belki on yıl sonra bunlar için ah vah edeceksiniz keşke böyle yapmasaydım diye içten içe kendinizi yiyeceksiniz. Her ne kadar ben de becremesemde tavsiyem şu evlatlarımıza karşı yumuşak huylu olalım. Bakın çocuğun gelişim safhasında onlara göserdiğimiz her kaba söz, davranış onların ruhunda yaralar açıyor. Kimileri içe kapanık kimileri hırçın oluyor. İlerleyen yaşlarda bu sizin karşınıza eksi bir durum olarak çıkacaktır.
Resulullah sav Hz. Aişe'ye şöyle buyuruyor '' Ey Aişe! Yumuşak ol. Zira Allah  ehli beyte hayır istediği zaman, onlara yumuşaklığı gösterir. ''

Böyle maddeler halinde bir kaç tane eğitimcilerin vasıflarıyla alakalı konu yazacağım inşaAllah fırsat buldukça. Sözün özü çocuklarımıza merhametli olalım, onların bize birer emenet olduğunu zamanı gelince onları emanet sahibine teslim edeceğimizi unutmayalım inşaAllah